Logitronik 02

Dnes se mi dostala do rukou úplně nová stará 🙂 „Elektronická stavebnice číslicové techniky“ Logitronik 02.

Logitronik 02 - obal

Tento konkrétní kus byl vyroben (nebo spíše expedován) v roce 1987 a prodáván za 245 Kčs. Výrobcem byla firma Jesan Jeseník, která se dnes již této oblasti nevěnuje.

Logitronik 02 štítek

Tato stavebnice byla ve své době zamýšlena jako nástupce nebo případně rozšíření předchozího modelu Logitronik 01.  K napájení slouží 4 tužkové baterie – viz držák vpravo dole. Vedle rezistorů a kondenzátorů obsahuje 2 tranzistory, 1 fototranzistor, 5 diod, 3 LED diody, 3 přepínače, sluchátko, potenciometr a 2 logické integrované obvody 7400. Ty bývají zmiňovány jako největší hendikep stavebnice neboť tak obsahuje jen 8 hradel NAND.

Logitronik 02 - stavebnice

Jednotlivé součástky se propojují přiloženými vodiči zasunutím odizolovaných konců do pružinek.

K stavebnici je přiložen návod (stáhnout) na realizaci různých zapojení. Je poměrně obsáhlý a částečně supluje i učebnici elektroniky.

Logitronik 02 - návod

Jednotlivé prvky stavebnice jsou upevněny na „základní desku“ z kartonu a na její spodní straně připojeny k pružinkám. Celé provedení je velmi jednoduché, ale zároveň dobře funkční.

Logitronik 02 - odspoduPokud vás lákají elektronické stavebnice, můžete se podívat na typy aktuálně u nás běžně dostupné.

Comments
  1. Vojta
    • Admin
  2. tomas
  3. Jirka
  4. Daniel S.

Leave a Reply